15:51
Israelul a eliminat 20 – 30% din luptătorii Hamas. Wall Street Journal: ”Gruparea teroristă, departe de a fi ÎNVINSĂ”
Potrivit Wall Street Journal, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au eliminat, de la declanșarea operațiunii militare din Fâșia Gaza – după masacrele din data de 7 octombrie 2023 – 20 – aproximativ 30% din luptătorii Hamas. Cu toate acestea, Hamas încă rezistă, iar momentul final al operațiunii israeliene nu poate fi, deocamdată, anticipat.
Înainte de războiul declanșat de atacurile teroriste din data de 7 octombrie 2023, gruparea Hamas ar fi numărat aproximativ 30.000 de luptători.
- Săptămâna trecută, IDF a raportat că 9.000 dintre aceștia au fost uciși de forțele israeliene desfășurate în Fâșia Gaza.
- În ciuda faptului că o mare parte din Gaza este în ruine, noile evaluări nu sunt optimiste și arată că gruparea teroristă este încă departe de a fi învinsă, notează WSJ.
Articolul integral AICI.
15:08
Conflictul Israel – Hamas: „Soluția cu două state este MOARTĂ din start, israelienii sunt într-o poziție beligerantă”
Un stat palestinian și un stat evreu, despărțite de o graniță comună este o „soluție moartă”, afirmă editorialistul Jamie Dettmer de la Politico. „Astăzi, israelienii nu cred că un stat evreu poate trăi alături de unul palestinian”, punctează acesta, specificând și că israelinii ar dori, mai degrabă, „fortificații mai mari, mai bune, și o vigilență sporită”.
Un sondaj realizat de Institutul pentru Democrație din Israel a constatat că 75% dintre israelieni cred că țara ar trebui să ignore presiunea crescândă din partea Statelor Unite pentru a înceta războiul din Gaza.
Un alt sondaj, realizat recent de Gallup, a arătat că 65 la sută se opun înființării unui stat palestinian independent.
Articolul integral AICI.
Preşedintele iranian Ebrahim Raissi avertizează că ţara sa nu va lăsa „fără răspuns” atacul care a dus la moartea a cinci oficiali militari iranieni în Siria.
Lovitura a fost pusă pe seama Israelului.
„Condamn acest atentat laș”
Raisi a descris atacu drept un „asasinat laş”.
„Condamn acest atentat laş (…) Nu există nicio îndoială că o continuare a unor astfel de acte teroriste şi criminale nu va rămâne fără răspuns din partea Republicii Islamice Iran”, a reacţionat preşedintele iranian într-un comunicat.
Potrivit acestuia, acest atac indică „eşecul crescând al regimului ilegitim sionist în a-şi atinge obiectivele malefice în faţa luptătorilor Axei Rezistenţei”.
Axa Rezistenței este o alianţă ostilă Israelului şi Statelor Unite, care grupează în jurul Iranului organizaţii precum Hezbollah libanez, Hamas palestinian şi Ansar Allah.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat că Iranul îşi rezervă dreptul de a răspunde Israelului „la momentul şi la locul potrivite”.
Cine a pierit în lovitura din Damas
Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a susţinut că cinci dintre membrii săi au fost uciși într-o lovitură care a vizat o clădire din Damasc. Zeci de oameni au murit în atacul de sâmbătă.
Presa iraniană a menţionat că una dintre victime este „generalul Sadegh Omidzadeh, responsabilul Serviciilor de Informaţii în Siria pentru Forţa Al-Quds”, filiala operaţiunilor externe a Iranului.
În comunicatul său de presă, Ebrahim Raissi apreciază că „recentele crime ale regimului sionist uzurpator au loc în umbra sprijinului ţărilor dominante, în frunte cu Statele Unite, şi a tăcerii adunărilor mondiale”.
În opinia lui Nasser Kanani, ele demonstrează „neputinţa Israelului pe câmpul de luptă împotriva forţelor de rezistenţă din Gaza şi Cisiordania”, în special cu referire la războiul Israelului împotriva mişcării palestiniene Hamas.
La sfârşitul lunii decembrie, Israelul l-a eliminat în Siria pe generalul de brigadă Razi Mousavi, un alt comandant important al Forţei Al-Quds.
Protest împotriva lui Netanyahu, la Tel Aviv
Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă seară, 20 ianuarie, la Tel Aviv pentru a protesta împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu. Liderul Executivului este acuzat că a gestionat greşit securitatea naţiunii.
Oamenii au cerut noi alegeri în Israel.
Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea israelită pentru o mare parte din 2023 au încetat după atacurile Hamas de la 7 octombrie. Disputele politice au fost lăsate deoparte pe măsură ce israelienii s-au raliat în spatele armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici.
Dar, în contextul în care războiul devastator din Gaza a intrat în a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin scăzut pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin din ce în ce mai puternice, deşi nu există niciun indiciu că poziţia sa este ameninţată iminent.
Acest lucru s-a reflectat în prezenţa la protestul de sâmbătă. Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât în trecut, a cuprins, totuşi, câteva mii de oameni, mulţi bătând în tobe, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.
„Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci – cei evacuaţi de la graniţele nordice şi sudice, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii”, a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis în lupte.
„Puterea este în mâinile noastre pentru a schimba şi a repara. Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!”, a spus Noam.
Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nu s-a coagulat nicio mişcare.
Sorry, there are no polls available at the moment.